In deze samenvatting bespreken we de algemene uitwerkingen van onze deelvragen. Als eerste benoemen we dat zwart geld, geld is dat op een illegale manier verkregen is. Dit kan door werk, maar ook door niet de jaarlijkse belastingaangifte in te vullen. Om te zorgen dat de overheid de herkomst van dit geld niet kan traceren, witwassen criminelen dit geld. Dit kan via het buitenland, maar ook door middel van een eigen vennootschap. Het geld gaat door drie fases; de plaats fase, de afleg fase en als laatste de integratiefase. Contante verdiende bedragen blijven vaak ook contact, want wanneer er bij de bank een groot bedrag gestort wordt doet de bank een melding bij de politie.

Om witwassers op te sporen werken de banken, politie en de overheid samen. De Rabobank heeft een speciaal team dat zich hier mee bezig houdt, genaamd de CDD. Deze zijn werkzaam op lokale banken. Wanneer er een witwaspraktijk wordt achterhaald, maakt de bank een melding bij de politie. Dit doen ze bij de afdeling FIU (Financial Intelligence Unit). Hierna hoort de bank geen verdere informatie meer over het voorval. De politie traceert ongeveer 1 op de 1000 euro dat witgewassen wordt. In Nederland wordt er jaarlijks ongeveer 18 miljoen euro witgewassen. Onderzoekers concluderen namelijk dat Nederlandse opsporingsdiensten over (te) weinig financieel-economische kennis beschikken.

Witwassen heeft zowel voordelen als nadelen voor de economie. Eén voordeel is dat er door witwassers meer werk op de arbeidsmarkt komt. Wanneer de criminelen hun geld uitgeven, aan bijvoorbeeld auto’s maakt het bedrijf omzet. Als dit om grote bedragen gaat, en de nettowinst groeit, is er een mogelijkheid voor salarisverhoging van werknemers of nieuwe banen. Er moet namelijk meer getransporteerd of gerepareerd worden. Oók heeft het zijn voordelen voor de overheid. Zij besparen namelijk kosten aan uitkeringen. De criminelen betalen weliswaar geen belasting, maar op andere gebieden scheelt het de overheid weer.

Het witwassen heeft ook nadelen, De geldhoeveelheid in een land kan veel groter zijn dan geraamd. Hierdoor kunnen er effecten op reële rentestanden en wisselkoersen optreden. Wanneer de geldhoeveelheid té veel stijgt kan dat leidden tot veel extra bestedingen, zoveel bestedingen dat de productiecapaciteit dit niet meer aan kan. Dit kan leiden tot nog hogere inflatie. Veel criminele activiteiten hebben een gevolg op de eigenaar van het geld. Van laag-renderende maar relatief veilige investeringen naar hoogrenderende maar riskante beleggingen. De economie zal hieronder leiden.

Het heeft dus zijn voordelen voor de witwassers en de overheid, maar er zitten ook veel risico’s en nadelen aan. Een crimineel kan ook gepakt worden en er is een mogelijkheid dat hij hierdoor een gevangenisstraf opgelegd krijgt.


Onderzoek naar het zwart geld dat witgewassen wordt