Wat is witwassen?


Alle handelingen die worden gedaan met de opbrengsten uit de criminele wereld kunnen we zien als witwassen. Wanneer een crimineel geld zou verdienen met handel op de zwarte markt kan hij door middel van een bedrijf die hij opzet fictieve omzet en winst creëren. Dit kan men zien als een legale manier van inkomen. Witwassen word niet alleen met geld gedaan maar voorwerpen, rechten en documenten zoals facturen kunnen ook witgewassen worden, dat concludeert (Writerkas, 2014). Witwassen is een bedreiging voor de Nederlandse economie. Activiteiten waarbij is witgewassen is strafbaar, waarbij een gevangenisstraf kan worden opgelegd.

De geschiedenis van witwassen

Het woord witwassen komt oorspronkelijk van Amerikaanse wasserijen die door de maffia beheerd werden. Het geld hier kwam van afpersing, prostitutie, gokken en dranksmokkel. De criminelen moesten aantonen dat dit geld legaal verdiend was. Dit deed Al Capone doormiddel van wasserettes te openen. Hier werd het geld gemixt met zwart geld. Ook kwamen er hallen met muntau

Afbeeldingsresultaat voor american launderettes

tomaten waar voornamelijk muntgeld in zat. Echter werd hij in 1931 veroordeeld voor het ontduiken van de belastingen. Hij werd dus niet veroordeeld voor het witwassen. De term werd voor het eerst gebruikt door de justitie in de zaak van het Watergate schandaal. Sterling Seagrave schreef een boek over het witwassen. Hij beschreef hoe de heersers het geld van de kooplui wilde afpakken. Dit leidt tot het vinden van manieren om hun rijkdom te verbergen. Tegenwoordig wordt de term witwassen in zowat elk land gebruikt. We kunnen er zeker van zijn dat witwassen al een paar duizend jaar aan de gang is. Afbeelding afkomstig van (Mison, 2006).

Doelen om zwart geld wit te wassen

Na een ontvoering of diefstal zit een dader vaak met grote bedragen contant geld volgens (Ministerie, 2018). De bedragen wil de dader graag besteden aan een dure auto of huis bijvoorbeeld. Dit kan alleen niet omdat het opvalt wanneer er wordt afgerekend met grote hoeveelheden contant geld. Storten bij de bank kan ook niet, want de bank maakt dan een melding bij de politie. De dader zal dus een bedrijf moeten opzetten waar hij fictieve winst- en verliesrekeningen opstelt om te kunnen verantwoorden waar het geld vandaan komt. Zo kan hij het alsnog uitgeven.

De mensen die witwassen

De mensen die hieronder vallen zijn zowel criminelen als mensen zoals jij en ik. In werkelijkheid zijn er veel mensen die witwassen. Vele doen dit zonder dit zelf door te hebben. Zoals een ondernemer die verdient door bepaalde verkopen van zijn bedrijf onder de toonbank te verrichten, maar zwart geld is ook spaargeld die u niet aangeeft bij uw jaarlijkse belastingaangifte. Iedereen die criminelen helpt om geld witwassen zijn zelf ook schuldig. Zoals bankiers, rechters, autohandelaren, fietsenmakers, en dergelijke. Ook belasting ontduikers die liegen waar hun geld en activa vandaan komen, wassen geld wit. Dit gebeurt ook wanneer je ergens in dienst bent en je krijgt niet via een betaalrekening uitbetaald, maar contant (ook wel zwartwerken genoemd). Wanneer je dit in huis houdt en dit niet doorgeeft aan de belasting, ontwijk je eigenlijk ook de belasting. Bedrijven die werknemers contant uitbetalen kunnen ook aangegeven worden voor het feit dat zij de belasting ontwijken.

Het geschatte witgewassen geld in Nederland

Hoeveel er precies witgewassen wordt is onduidelijk, maar de politie schatte dat 

Afbeeldingsresultaat voor fiu nederland

er in 2010 zo’n 16 miljard werd witgewassen verklaart (Konijnenbelt, 2014). Dit geld werd voornamelijk verdiend in het buitenland, we spreken dan over zo’n 12 miljard euro. In Nederland wordt dit geld dan geprobeerd wit te wassen. Dit is door criminelen geprobeerd voor ongeveer 4 miljard. Er werden in 2012, 209 239 ongebruikelijke transacties gemeld. Hiervan oordeelde de FIU er 23 834 verdacht. Uiteindelijk kwamen er maar 355 zaken voor de rechtbank, waarvan 296 tot een veroordeling werd gebracht. De FIU staat voor Financial Intelligence Unit. De Nederlandsche bank constateert volgens (Kleinnijenhuis, Maatregelen tegen witwassen weinig effectief, 2017) al jaren dat het aantal meldingen van bijvoorbeeld trustkantoren zeer laag is. Afbeelding afkomstig van (FIU Nederland, 2018).


Onderzoek naar het zwart geld dat witgewassen wordt