Wat zijn de gevolgen voor de economie in Nederland als er grote hoeveelheden zwart geld witgewassen wordt?


De gevolgen van witwassen zijn groot voor de Nederlandse economie. Doordat de fraudeurs geen belastingen betalen over verdiend geld loopt de regering geld mis. Hierdoor kunnen ze minder geld uitgeven voor economische verbeteringen. Dit heeft ook invloed op de andere werkenden die wel belasting moeten betalen, zij voelen zich genept. Ook zit hier een multipliereffect aan vast. Wanneer de overheid geld uitgeeft, krijgt persoon 1 dit in handen. Hij koopt daar een auto voor, het autobedrijf krijgt dit geld weer, en de mensen die voor het autobedrijf werken krijgen dat geld weer. Zo heeft uitgave 1 van de overheid meer effect dan alleen het bedrag van de uitgave.

Het witgewassen geld in Nederland

Er wordt jaarlijks zo’n 18,5 miljard euro in Nederland witgewassen door de criminelen constateert het (Onderzoeksrapport Witwassen in Nederland, 2006). Dit is niet alleen afkomstig uit Nederland, maar ook uit het buitenland; ongeveer 80 procent. Dit is goed voor 5 procent van het bruto binnenlands product! Nederland wordt wereldwijd ook gezien als ‘perfect land’ om geld wit te wassen. Het staat op de zevende plek, dit komt door fiscale gunstigheden (Novum, 2006). Op lang termijn zal de economie schade krijgen door witwassen. De criminaliteit neemt toe omdat het aantrekkelijk is geen om geen belasting te betalen.

De goede gevolgen voor de economie

Door het witwassen komt er geld in circulatie wat goed is voor de arbeiders. Zonder dit geld zou de werkloosheid in Nederland veel groter worden blijkt uit een nieuwsbericht (Jongen, 2006). Bij het witwasproces zijn er veel banen nodig om het proces te laten lukken. De meeste misdaden vinden niet in Nederland zelf plaats, dus de politie heeft er weinig werk aan. Er zit ook veel tijd in juridische en administratieve verrichtingen om het witte geld bij te houden. Wanneer er dus meer zwart geld is zal de overheid meer tijd kunnen besteden aan andere zaken.

De slechte gevolgen voor de economie

Naast goede gevolgen zijn er ook een aantal slechte gevolgen. Eén van

Afbeeldingsresultaat voor nederland aantrekkelijk witwassen

 die gevolgen is dat geldhoeveelheid veel groter is dan dat er geraamd is in een
land. Hierdoor kunnen er effecten op reële rentestanden en wisselkoersen optreden. Dit leidt tot riskerende beleggingen van de consumenten die aan het sparen zijn. Ook wor

dt er over dat geld wat witgewassen wordt geen belasting betaald aan de overheid. De overheid krijgt zo minder directe belastingen binnen en kan zo minder uitgeven om de economie te stimuleren. De conjunctuur zal toenemen door witwasserij. Werknemers die zwart werken krijgen geen geld meer uitgekeerd wanneer zij ziek zijn of met pensioen gaan. Hij is ook niet verzekerd voor ongevallen in het bedrijf. Prijzen van vastgoed zullen ook stijgen en dus komt het ten goede aan economische concludeert (Novum, sd). Afbeelding afkomstig van (Wagemakers, 2017).

Nederland aantrekkelijk voor witwassers

Criminelen die willen witwassen kunnen in grote mate terecht bij financiële expert

s. Onderzoekers constateren dat opsporingsinstanties over weinig financieel-economische kennis beschikken. Dit is noodzakelijk om criminelen in de zwarte handel op te sporen. Drugs en fraude zijn vooral populair, 90 procent van alle witwaspraktijken komt hiervandaan volgens (Tromp, 2018). Het totale witgewassen geld over de hele wereld is geschat op 677 miljard euro.
Nederland is dus aantrekkelijk, er is een hoge welvaart en de financiële markten ontwikkelen snel. Bedragen die contant verdiend zijn, blijven vaak ook contant om dit te verbergen voor de Nederlandse autoriteiten.


Onderzoek naar het zwart geld dat witgewassen wordt